torsdag 3 december 2015

Behandling 5/15

En tredjedel avklarad! Yes!!

Innan behandlingen idag var jag på cancergenetiken och fick svar på ärftlighetstestet jag tog i Augusti. Det blev bra besked, bra besked! Inga BRCA1 eller BRCA2 gener här inte. Det kändes som om en stor sten föll från mina axlar med tanke på lilla A. Men tydligen gör de så att de räknar på sannolikhet för bröstcancer i släkten även om man inte är bärare av generna. Och min syster, min dotter och jag har en betydligt högre risk att få bröstcancer än "vanliga" kvinnor, trots avsaknad av gener. Inga jättemuntra nyheter men på ett sätt är det ju bättre att veta. Syrran och A kommer att bli tätare kontrollerade och det ökar ju möjligheterna för en tidig upptäckt. Tidig upptäckt räddar liv!! Kom ihåg att klämma på era bröst kvinnor! 
Själv fick jag valet att ingå i tätare-kontrollgruppen eller att ta bort mitt friska bröst i förebyggande syfte. Det skulle i så fall göras i samband med att jag gör en rekonstruktion (alltså får ett nytt bröst) och man sätter in implantat direkt. Jag behöver inte bestämma mig förrän det är dags att opereras (och det är ju ett och ett halvt år kvar) men som jag ser det nu är det en no-brainer. Efter att redan tagit bort ett bröst är min känslomässiga koppling till det andra bröstet obefintlig. Om det dessutom finns en förhöjd risk att behöva gå igenom det här igen... Nja, helst inte faktiskt. Dessutom kanske det är lättare för kirurgen att få till utseendemässigt bättre bröst när hen inte behöver försöka efterlikna ett original? Och opereras ska jag ju göra ändå så det blir ju ingen skillnad.

Jag fick lite bannor av onkologsyrran under behandlingen idag för att jag erkände att tröttheten tagit kontrollen över mig och att jag legat en hel del på soffan i veckan. Jag vet att hon har rätt när hon "skäller"  men det är så jäkla svårt att motivera sig när tröttheten sitter i varje fiber. Men såklart ska jag utarbeta någon form av plan för att åtgärda detta...
Jag känner faktiskt redan av en liten förhöjning av energinivåerna efter dagens kortisonintag och eftersom hon föreslog att jag skulle testa att baka som en aktivitet så har jag och A gjort just det. Så ikväll ska vi äta vörtbröd med julskinka och julmust, efter det ska vi smaka på kakan (stackars S som inte får äta på grund av godisförbud :))

1 kommentar:

  1. En tredjedel är ett stort steg! Och den där energin låter alldeles, alldeles underbar. Lova att använda den bara på sånt som förtjänar den.
    Kram!

    SvaraRadera